Dal Makhani.Składniki i przepis

Składniki:
3 łyżki masła.
2 posiekane papryczki chilli.
1 łyżeczka świeżo startego imbiru.
Po 50 gram żółtej, czarnej i czerwonej soczewicy.
3 łyżki śmietany 18% uht.
Kmin 1 łyżka.
Łyżeczka soku z cytryny.
Sół i pieprz do smaku.
Świeża kolendra do dekoracji.
250 gram zmiksowanych pomidorów (mogą być z puszki).
50 gram orzeszków.
50 gram cebuli.

Sposób przygotowania:

Fasolę moczymy,a następnie gotujemy do miękkości.Miksujemy pomidory,orzeszki i cebulę wcześniej gotując.
Dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę,następnie masło, chilli,kolendrę ,kmin i imbir.
Doprawiamy solą, pieprzem ,sokiem z cytryny lub śmietaną.Podajemy z ryżem jaśminowym.

Ten wpis został opublikowany w Blog. Dodaj do ulubionych permalink.