Kurczak Tikka.Sos Masala.Przepis i składniki

Kurczak Tikka Butter Masala:

Składniki na 4 porcje:

650g filetów z piersi kurczaka
Łyżka mielonego czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka przyprawy garam masala
1 łyżka imbiru
2 łyżki chili
1 łyżeczka kurkumy
Sól do smaku
Sok wyciśnięty z jednej cytryny
Pomidory 700 g (można użyć całych pomidorów w puszce)
Cebula 100 g
Orzeszki nerkowca 100 g
Masło 50 g
Śmietana 18% 1 łyżka
Sposób przygotowania:

Marynata do kurczaka pokrojonego w kostkę: czosnek, imbir, jogurt, sok z cytryny, przyprawa masala, kurkuma, sól.

Przygotowujemy pastę z cebuli i orzeszków nerkowca – gotujemy je w niewielkiej ilości wody i miksujemy.(Cebulę można również podsmażyć)
Następnie oddzielnie miksujemy pomidory z przyprawami – garam masala, papryką mieloną,solą i cukrem.
Dodajemy wcześniej zmielone orzeszki z cebulą, gotujemy na małym ogniu,dodajemy masło.
Marynowanego kurczaka możemy przygotować w domu na patelni grillowej lub w piecu.(My używamy do tego Indyjskiego pieca Tandoori,ale w warunkach domowych proponujemy rozgrzany piekarnik)
Upieczonego kurczaka dodajemy do sosu, chwilę gotujemy i dekorujemy śmietanką i świeżą kolendrą.

Ten wpis został opublikowany w Blog. Dodaj do ulubionych permalink.