SPRING ROLLS według Jacka Wana

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na Spring Rolls – przepyszne, efektowne i wcale nie tak trudne.
Jak je przyrządzić pokazywał Jacek Wan podczas warsztatów kulinarnych, a potrzebne produkty można nabyć w naszych Delikatesach Dziki Ryż – w sklepie stacjonarnym i internetowym.

Składniki:
*makaron sojowy 100g ( http://delikatesydzikiryz.pl/pl/p/Makaron-sojowy-Vermicelli.-Nao-feng.-1… )
*papier ryżowy ( http://delikatesydzikiryz.pl/pl/p/Papier-ryzowy-okragly-22cm.-Hiep-long…. )
*małe krewetki ugotowane
*karkówka wieprzowa lub surowy łosoś 300g
*sałata lodowa 1 główka
*świeża perilla 40 liści
*świeża mięta 40 liści
*szczypior 1 pęczek
*czosnek 4-5 ząbków

Sos NUOC CHAM:
*sos rybny 3 łyżki ( http://delikatesydzikiryz.pl/pl/p/Sos-rybny.-Squid-Brand-300ml/497 )
*ocet ryżowy 1 łyżka ( http://delikatesydzikiryz.pl/pl/p/Ocet-ryzowy.-Mizkan.-250ml/328 )
*świeża papryczka chili (siekana) 1 szt. ( http://delikatesydzikiryz.pl/pl/p/Papryczka-czerwona-chili-swieza-na-wag… )
*cukier 1 łyżeczka
*wino białe wytrawne 2 łyżki
*sok z 2 limonek

PRZYGOTOWANIE:
1. Karkówkę ugotować w osolonej wodzie (ok. 1 godz.). Pokroić ją na 20 cienkich plastrów. Jeżeli używamy łososia, należy pokroić go w słupki.
2. Wszystkie składniki sosu (poza sokiem z limonek) umieścić w garnku i na średnim ogniu, mieszając, doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, a po ostygnięciu dodać sok z limonek.
3. Makaron sojowy moczyć w gorącej wodzie przez 10 min. Następnie odcedzić i osuszyć.
4. Sałatę umyć, osuszyć i każdy z liści podzielić na 2-3 części.
5. Namoczyć w wodzie 2 czyste ściereczki kuchenne, następnie mocno je wykręcić. Jedną z nich położyć na blacie kuchennym, na niej 2 płatki (obok siebie) papieru ryżowego i przykryć delikatnie drugą mokrą ściereczką. Poczekać 10-20 sekund.
6. Położyć papier ryżowy na desce. Na jego środku ułożyć pionowo w rzędzie 3 krewetki, na nich 2 liście perilli i mięty, potem nieco makaronu sojowego, plasterek karkówki, liść sałaty, a na samym końcu kilka szczypiorków (tak, aby wystawały poza ciasto). Wszystkie składniki ułożyć pionowo w połowie wysokości papieru ryżowego. Dolną częścią papieru przykryć farsz, złożyć na pół, a następnie zawinąć w rulonik.
7. W czasie jedzenia (palcami) moczymy spring rolle w sosie.

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w Blog. Dodaj do ulubionych permalink.