Zupa MISOSHIRO według Jacka Wana

Dziś dobry dzień na przygotowanie ZUPY MISOSHIRO według Jacka Wana – będzie idealna na sobotni lub niedzielny poranek.
Produkty potrzebne do przygotowania tego dania znajdziecie Państwo w naszych Delikatesach Dziki Ryż.

Składniki:
* bulion warzywny (włoszczyznę gotujemy w 1,5l wody przez około 50 min.)
* 2 garści katsuobushi (suszona rybo bonito)
http://delikatesydzikiryz.pl/pl/p/Katusuobushi-bonito.-25g/111
* 1,5 łyżki pasty miso
http://delikatesydzikiryz.pl/pl/p/Pasta-miso-jasna.-Shinjyo-Miso.-300g/631
* 2 łyżeczki suszonych wodorostów wakame
http://delikatesydzikiryz.pl/pl/p/Glony-wakame-na-wage.-10%2C40zl100g/265
* 100g tofu
http://delikatesydzikiryz.pl/pl/p/Tofu-naturalne.-Solida-Food.-300g/624
* szypiorek do przybrania

Przygotowanie:
1. Warzywa wyjąć z bulionu, wrzucić 2 garście katsuobushi, lekko podgotować na wolnym ogniu – ok. 5min, następnie odcedzić rybę.
2. W małej ilości wywaru rozpuścić pastę miso, wlać do gorącej zupy i podgotować na wolnym ogniu ok. 1min.
3. Wodorosty wakame namoczyć w gorącej wodzie (ok. 5min.) i odcedzić.
4. Tofu pokroić w drobną kostkę.
5. Wodorosty i tofu rozłożyć do miseczek i zalać gorącą zupą.
6. Przed podaniem na stół posypać siekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO!

Ten wpis został opublikowany w Blog. Dodaj do ulubionych permalink.